Кибератаките срещу електроенергийния сектор се увеличават,  а предприятията за комунални услуги

...
Кибератаките срещу електроенергийния сектор се увеличават,  а предприятията за комунални услуги
Коментари Харесай

МАЕ: Кибератаките срещу енергийния сектор растат застрашително

Кибератаките против електроенергийния бранш се усилват,  а предприятията за комунални услуги срещат съществени компликации при намирането и задържането на квалифицирани експерти, нужни за отбрана. Това се споделя в разбор на  (МАЕ).

Както в множеството браншове, комуналните услуги от ден на ден употребяват цифрови технологии за по-добро ръководство на централите, мрежите и бизнес интервенциите, което способства за енергийната сигурност посредством възстановяване на качеството на доставките, даване на спомагателни услуги на клиентите и основаване на условия за преход към чиста сила посредством консолидиране на разпределени енергийни запаси. Този прогрес обаче е обвързван с опасности. Цифровите системи, телекомуникационното съоръжение и датчиците в цялата мрежа усилват експозицията на предприятията за комунални услуги, защото всеки детайл обезпечава спомагателна входна точка за киберпрестъпните организации, означават от МАЕ.

От енергийната организация показват още, че обществено наличната информация за значими произшествия, свързани с киберсигурността, е лимитирана заради незадоволително докладване и липса на откриване. Въпреки това има от ден на ден доказателства, че хакерските атаки против комунални услуги нарастват бързо от 2018 година насам, като през 2022 година доближават обезпокоително високи равнища след нахлуването на Русия в Украйна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР